mandag 5. mai 2008

Fantastisk å få oppleve Verden til Venstre


Jeg har vært så heldig å være en av de fra Troms SV som har vært på Verden til Venstre konferansen 2.-4. mai i Oslo. Takker Troms SV som gav meg muligheten. Det var reine vitamininnsprøytinga å høre Kristin Halvorsen og Bård Vegar Solhjell.

"Vi har allerede forandra verden, og det er venstresida som har satt dagsorden" sa Kristin Halvorsen og pekte på område etter område der SV-politikken har slått igjennom. Kristin nevnte 4 utfordringer vi står overfor:
  1. Utenrikspolitikken. Vi må ta dialogene åpent. Det gjelder Afghanistans framtid. Vi sier nei til nytt rakettskjold og vi må jobbe for en mer rettferdig fordeling.
  2. I Norge må vi bekjempe fattigdommen. Vi sier nei til privatisering. Mennesker med etnisk minoritetsbakgrunn er en utfordring.
  3. Lønnspolitikken må vi endre. Det er 15 % lønnsforskjell mellom kvinner og menn i Norge. Vi må løfte de kvinnedominerte yrkene.
  4. Klimaendringene er vår tids største utfordring. Våre utfordringer ligger på klima og miljø. Vi må gjøre jobben her hjemme og bevege Norge og verden til venstre.

"SKOLEN ER KJERNEN I SOSIALISMEN"
sa Bård Vegar Solhjell. Han hadde 4 områder der SV vil sette inn ressurser:
  1. Hjelp med en gang når det viser seg at et barn trenger spesielle ressurser, og bruke foreldreressursen. Øke lærerkompetansen og gjøre bruk av små grupper. Skjerme lese- og skriveopplæringa tidlig. I Finland brukes det 40 % ressurser i 1. kl. der prosentsatsen synker med økende klassetrinn. I Norge er kurven motsatt med liten ressurs i 1. klasse og med større ressurs i 5.-6. klasse!
  2. Gjenreise respekten for lærerne. Flere lærere og øke lærerkompetansen. Vinne tida tilbake til undervisninga.
  3. Gi lærerutdanning et løft og gi lærerne mer pedagogikk. Skille utdanninga med spissing enten mot småskole der lese- og skriveopplæringa er svært viktig, eller mot f.eks. undervisning i matematikk for 10. kl.
  4. Styrke de praktisk/estetiske fag. Styrke den videregående skolen på praktisk opplæring og verdsette den praktiske og den teoretiske undervisninga like høyt! På den måten prøve å minke frafallet av elever på vgs.
Elin

Ingen kommentarer: